Nederlands  |  English

FAQ | Hoe onderhoud ik mijn instrument?

Antwoord

Relatieve luchtvochtigheid (RLV)

Mijn belangrijkste advies is: stel het instrument nooit bloot aan een te hoge of te lage RLV. De schade die het hierdoor kan oplopen varieert van (tijdelijke) onbespeelbaarheid door een te hoge of te lage snaarhoogte tot scheuren in het boven- of achterblad.

 

Koffer

Het is raadzaam om uw instrument in een koffer te bewaren. Een goede koffer beschermt uw instrument tegen beschadiging en snelle schommelingen in de RLV.

Berg uw instrument op in de koffer als u het niet gebruikt.

 

Schoonhouden

Hoe u een instrument schoon moet houden is afhankelijk van hoe het is afgewerkt. Gebruik voor het schoonmaken alleen zachte katoenen doeken. Voor de meeste moderne lakken voldoet een gitaarpoetsmiddel of wasbenzine uitstekend. Wat oudere lakken, zoals nitro-cellulose, worden het best met een wasvrij gitaarpoetsmiddel gereinigd.

Als uw gitaar zijdeglans gelakt is, gebruik dan géén gitaarpoetsmiddel, opwrijven met een vochtige doek is voldoende.

Gepolitoerde gitaren moeten voorzichtiger worden behandeld. Gebruik voor het schoonhouden hiervan uitsluitend wasvrije watten. Bij hardnekkig vuil kan de gitaar worden gepoetst met een speciaal politoer polijstmiddel.

Ongelakte delen kunnen worden behandeld met toetsolie.

 

Meer informatie

Over het onderhoud van gitaren is een aantal boeken geschreven. Een paar titels zijn bij de gewone boekhandel te krijgen maar voor sommige zult u het bij gespecialiseerde importeurs moeten proberen. Één daarvan is Henny van Ochten van Texas & Tweed. Hij is te bereiken onder telefoonnummer 0118 470935.