Nederlands  |  English

FAQ Staalsnarig | Houtsoorten

Antwoord

De zij- en achterkant van mijn staalsnarige gitaren worden bijna uitsluitend Honduras mahonie of Indiaas palissander gemaakt. Voor het bovenblad zijn Adirondack, Sitka sparren en Western red cedar het meest gebruikt.
Tegenwoordig zijn er vele alternatieven denkbaar, zoals cocobolo, esdoorn, noten, etc. voor de zij- en achterkant en redwood voor het bovenblad.

Het onderstaande geeft een algemene indicatie van de klankeigenschappen van de diverse houtsoorten.

Zij- en achterkant

Mahonie heeft een snelle toon met veel 'hout'. Het reageert al met een volle klank op zachte aanslag.

Palissander geeft diepe, warme bassen en een lange sustain. In combinatie met het warme uiterlijk een zeer populaire houtsoort op akoestische gitaren.

Bovenblad

Adirondack werd gebruikt voor de pre-war Martins en wordt beschouwd als de heilige graal voor akoestiche gitaren. Het is lastig te verkrijgen in master grade. Het heeft een groot dynamisch bereik en krachtige hoge tonen.

Sitka sparren heeft een duidelijk fundament met boventonen die vooral in het hoge en lage deel van het spectrum moeten worden gezocht.

Western red cedar heeft een warme toon. Het heeft een relatief laag akoestisch plafond maar is zeer geschikt voor een zachte aanslag.

Toets en brug

De toets en brug zijn in de regel van hetzelfe hout. Meestal is de keuze tussen ebben en palissander. Ebben is zeer slijtvast en wordt traditioneel als de luxere houtsoort gezien. Palissander heeft vaak een mooie tekening en kan door de klankeigenschappen soms muzikaal interessant zijn.

Hals

Esdoorn en mahonie zijn de meest gebruikte houtsoorten voor de hals. Esdoorn heeft de naam wat feller en directer te klinken terwijl mahonie warmer en 'houtiger' klinkt. Wat het uiterlijk betreft is mahonie wat rustiger, waar esdoorn vaak een spectaculaire tekening heeft.